Bonsai Nedir ve Nasıl Yetiştirilir?
Bonsai, minik boyda veya minyatür boyda yetişen ağaçlardır. Ağaç dallarının budanması ve ilgiyle yetiştirilmeleri halinde çok kısa süre içerisinde ağaç görünümü kazanmaları ev ve ofisler içerisinde de büyütülebilecek bir bitki olduğunu göstermektedir. Hediye olarak da tercih edilebilecek süs bitkileri arasında yer alan minyatür ağacın saksı çiçeği olarak da bakılması oldukça kolaydır.
İki farklı kelimenin birleşimi olan bon ve sai şeklinde oluşan isminin tam olarak karşılığı ise Bonsai olarak tanımlanmaktadır. Bu çiçeğin bakımı oldukça kolay ve konforludur. Budama, sulama ve saksı değişimi gibi etkenlere dikkat edilmesi halinde canlı ve gür bir görünüm elde edilmesi ise oldukça mümkündür. Ev içerisinde dekoratif olarak veya ofis ortamlarında ve balkonlarda büyütülmesi de oldukça konforlu bir bakım gerektirir.
Özellikle ev ve ofis ortamlarında ve balkonlarda kolaylıkla bakılabilecek olan Bonsai, çok iyi bir şekilde bakılması halinde çok uzun yıllar hayatınıza eşlik edebilecek özel bitkilerden biri olarak kabul edilebilir. Çok daha az ve yeterli budama yapılması sadece ağacınızın uzaması ve tüm sürgülerini uzatmak için yeterli olacaktır. Bonsai için telleme yapılırken özellikle tellerin dala şekil verecek kadar bir ağırlığa sahip olması yeterli olacaktır.
Bonsai Tarihçesi ve Kültürü
Çin kökenli olan ismi Bon ve Sai olarak iki farklı kelimenin birleşiminden oluşan bonsai tarihçesi içinde sadece bir saksı çiçeği olarak değil aynı zamanda bir sanat olarak da kabul ediliyor. Kültürler arasındaki farklılıklara bağlı olarak bir uyuşturucu olarak da adlandırılması ise farklı bakış açılarını ortaya koyuyor.
Bonsai tarihçesi içerisinde yer alan anlam ve ifadeleri gereğince ev içerisinde büyütülmesi bazen maddi bazen ise manevi bir kültür olarak adlandırılabilir. Çok iyi bir dekorasyon ürünü olarak da tercih edilmesi ise oldukça kıymetlidir. Çin hanedanlığında ortaya çıkmış sanat dalı olarak da ağaçları sığ saksılarda büyüterek çok ince bir detayla budanması halinde doğal bir yetenek olan detayları ile ilgi çekmektedir.
Gövde ve kök kurallarının yanı sıra uzunluğu ve çevresinin de düzenli olması dallarının gövdeyle orantısı da oldukça önemli Bonsai tarihçesi olarak belirtilmektedir. Doğru bir bakım uygulanması halinde etkili ve hızlı bir şekilde sağlıklı haliyle büyüme göstermesi de mümkün olan bitkinin ofis ve ev içinde tercih edilmeleri halinde bereketi ve manevi olarak çok daha iyi bir hisse sahip olması için mekanlarda dekoratif olarak da kullanılabilir.
Bonsai İçin İdeal Bitki Türleri
Bonsai bakımı konusunda herhangi bir deneyime sahip değilseniz mutlaka çok daha kolay bakılan bonsai için ideal bitki türleri arasında bir seçim yapmalısınız. Bu seçimler çok daha kolay bir şekilde bakacağınız, budama yapabileceğiniz ürünler olmalıdır. İç mekanlar için özellikle tercih edebileceğiniz saksı çiçekleri arasında yer alan ve kolaylıkla bakımını üstleneceğiniz bitkiler ise şu şekilde belirtilebilir;
-
Çin ağacı
-
Servi
-
Yeşim
-
Ficus
Farklı ebatlara sahip farklı budama teknikleri kullanılarak görünümü üzerinde de etkili bir görsele ulaşabilmesi için dikkatli bir şekilde bakım yapılması da oldukça önemlidir. Bonsai için ideal bitki türü seçimi yapılırken bakımı en kolaydan başlayarak ilerlemek uzun yıllar hayatta tutabileceğiniz bir ev bitkisi satın alabilmeniz içinde önemlidir.
Bonsai Bakımı Nasıl Yapılır?
Oldukça kolay bir şekilde bakım yapılabilen Bonsai bakımı yaz aylarında 2 kez kış aylarında ise haftada 1 kez sulanması halinde sağlıklı şekilde büyümesi sağlanabilir. Sulama açısından kullanılan ölçü biriminin sürekli olarak aynı tutulması ise köklerinin zarar görmemesi açısından önemli detaylar arasında yer alır. Çiçek dibinde biriken suyun mutlaka boşaltılması ise gereklidir.
Bonsai bakımı sırasında böceklenmeye engel olabilmek için su miktarına dikkat edilmesi çok önemlidir. Bitki toprağının kontrol etmeniz ise toprak kurumadan sulama yapmamanız açısından büyük önem taşımaktadır. Kış aylarında 3 günde bir sulama yapmak oldukça faydalı olabilecekken yaz aylarında bitkinin susuz kalmaması için eşit oranda su miktarının verilmesi yeterli olacaktır.
Bitkinin çok daha sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için ışık almayan aydınlık ortamlar tercih edilmesi oldukça önemlidir. Bitkinin doğrudan ışık alması engellenmeli fakat karanlıkta kalmamasına da dikkat edilmelidir. Bonsai bakımı çok küçük detaylar barındıran özel bir içeriğe sahip olsa da yoğun hava akımından uzak tutulması ise oldukça kıymetlidir. Özellikle toprağının mineral ve vitaminler bakımından zengin olması ise sağlığı açısından oldukça kıymetli olacaktır.
Bonsai Şekillendirme Yöntemleri
Minyatür bir ağaç olarak tanımlanan Bonsai şekillendirme yöntemleri arasında en çok dikkat edilmesi gereken yöntem budama şekliyle ilgili olmalıdır. Ağacın temel formunu kazanması için aynı tarafa doğru uzayan dallar kesilmelidir. Biçimsiz dalların kesilmesi ve aşağı doğru uzanan dalların kesilmesi ise oldukça önemlidir. Budamada dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri olarak telleme yapılması da gereken uygulamalar arasında yer almaktadır.
Bonsai şekillendirme yöntemleri arasında ağaç gövdesinin kalın olan kısmı için ince teller seçmek doğru olacaktır. Aynı zamanda dalların şekillendirilmesi adına taş ile ağırlık yapmak da dalların çok daha şık bir şekilde büyümesini sağlayacaktır. Bazı dalların saksıya bağlanması, tahta parçası ile dal gövde açısını değiştirilmesi ise bonsainin çok daha sağlıklı bir şekilde yetişmesine olanak tanıyacaktır.
Bonsai çok daha sağlıklı bir şekilde bakımının sağlanması halinde uzun süre uzun yıllar hayatınıza eşlik edebilecek özel bir saksı bitkisidir. Küçük ağacın bonsai şekillendirme yöntemleri ile elden geçirilmesi halinde bakım için kullanılması gereken malzemeler ise şu şekilde belirtilebilmektedir;
-
Tel kesici
-
Büyük yuvarlak ağızlı kerpeten
-
Kelebek makas
-
Uzun sağlı budama makası
-
Büyük ve küçük makas
-
Tırmık
-
Jin aleti
-
Tel kesici
-
Coco
-
Bakır fırça
-
Gövde bükme aleti