En Popüler Bonsai Çeşitleri ve Özellikleri

En popüler Bonsai Çeşitleri, Bonsai ağacının kökten ayrılması ile birlikte çoğaltılabilmektedir. Aydınlık olan yerleri çokça seven ve sıcaktan hoşlanan bir ağaç olarak doğrudan güneşe maruz bırakılması halinde sararma ve renk değişiklikleri gösterebilmektedir. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda zarar görebilmesi sebebiyle su verme oranına da dikkat edilmelidir.

Çok fazla su verilmesinden de hoşlanmayan bitkiler olarak topraklarının nemli kalması yeterli olacaktır. En popüler Bonsai çeşitleri için saksı seçimi de oldukça önemlidir. Ağacın türüne göre ideal saksı seçiminin yapılması için doğru boyutların seçilmesi de oldukça önemlidir.

Japon İpek Bonsai

Bir saksının içerisinde doğal büyüme ve yaşlanma döngüsünün tamamlanması için doğru bir bakımla büyüyen Japon ipek bonsai minimal bir boyuta sahiptir. Minyatür bir boyuta sahip olan minik ağaçların formu ise yeryüzü, cennet, doğa ve insan arasındaki uyumu simgelediğine inanılır.

Çok güzel renk tonlarına sahip farklı çiçeklere sahip olan bitkinin bakımı ise oldukça kolaydır. Etkileyici görünümü ve şık duruşu ile kusursuz bir hediye olarak da tercih edilebilir. Japon ipek bonsai rengarenk tohumları ile bahçelerde kusursuz bir uyum elde etmenize de olanak tanıyacaktır.

Çin Elm Bonsai

Çin kara ağacı olarak da bilinen Çin elm bonsai kış aylarında dışarıda kalabilen tam güneşte veya kısmi gölgede çok iyi bir şekilde yetişen bir sukulent çeşididir. Çok soğuk havalarda kışın yapraklarını döken ilkbahar ve yaz aylarında tekrar yaprak çıkartan kusursuz bir bitkidir. Toprak kurudukça sulanması gereken beslenmesi için ek vitaminler ve organik gübreler ile desteklenmesi ise çok önemlidir.

Çin elm bonsai katı organik gübre ve iyi dengelenmiş bir sıvı kimyasal gübre kullanılması halinde çok daha sağlıklı olarak büyüyecektir. Serbest bir şekilde büyümesine izin verilmesi halinde hızlı bir şekilde çoğalabilir. Gövdesinin kalınlaşması ve yoğun bir dallanma oluşması sonucunda dallanma oluşmasını engellemek için doğru budama yapılması gerekmektedir.

Fikus Bonsai

Fikus bonsai kültürü ile uygun şekilde budanan ve şekillendirilebilen kusursuz görünümü ile dikkat çeken bir ağaç türüdür. Minyatür ağaç türleri arasında görünümünü arttıran düzenleme, gübreleme ve sulama ile çok hızlı bir şekilde gelişme gösteren kusursuz bir iç mekan bitkisidir. Parlak ışıkta yetişen ve güneş ışığını sevse bile doğrudan güneş ışığından uzak tutulması çok önemlidir. Yaprakları sık sık nemli tutmak ve kuru havadan korunması ise çok daha sağlıklı bir şekilde gelişmesine olanak tanıyacaktır.

Haftada 1 kez yaz aylarında 15 günde 1 kez de kış aylarında sulanması ise yeterli olacaktır. Toprağının drenajlı olmasına özen gösterilmesi ve aynı zamanda ek besin ve vitaminler kullanılması ise oldukça önemlidir.

Akçaağaç Bonsai

Akçaağaç Bonsai çok hızlı bir şekilde büyüme gösteren ve dallarında ince, sıkışık yapraklar bulunan eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Minyatür bir bitki olarak küçük bir ağacı anımsatması sebebiyle çokça tercih edilen ve özellikle evlerde, ofislerde tercih edilen özel bir bitkidir. Bodurlaştırılarak bir saksı içine yerleştirilmesi ile kırmızı renkli çiçeklerinin bulunması ise çok güzel bir görünüme sahip olmasına olanak tanımaktadır.

Kış aylarında yapraklarının dökülmesi, ilk bahar ve yaz aylarında ise yapraklarının çok daha sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır.

Zeytin Bonsai

Özellikle yapraklarının küçük ve yoğun olması sebebiyle zamanla geliştirilebileceği değişik ve farklı gövde yapıları ile Zeytin bonsai popüler bir sukulent türüdür. Güçlü bir karaktere sahip olması ile dikkat çeken bitkinin özenli bir şekilde şekillendirilebilmesi mümkündür. 5 yaşından sonra 300 yıl kadar yaşadıkları bilinen bir ağaç türü olarak büyüme sürecinde sabır gerektiren bir türdür.

20 cm kadar uzunluğu olan Zeytin bonsai tamamen güneşe maruz bırakılmadan ışıktan ve sıcaklıktan faydalanmanızı sağlayacaktır. Bol güneş ihtiyacı duyan ağacın günde en az 6 saat güneşle temas etmesini sağlamak çok önemlidir. Iç mekanlarda yetiştirilmesi halinde ise mutlaka pencere önünde konumlandırılması ve özellikle öğleden sonraları gölgede kalmaları ve hava alabilmeleri çok önemlidir. 6 ayda bir kez saksılarının yenilenmesi ve toprağının da havalandırılmasına dikkat edilmesi halinde çok hızlı bir şekilde büyüme gösterecektir.