Farklı Kaktüs Çeşitleri ve Özellikleri
Farklı kaktüs çeşitleri, 127 bin farklı türü ile dünyanın heryerinde bakımı en kolay bitki türlerinden kabul edilir. Dikenli olmasına rağmen nadir bulunan ve özel hissettiren çiçekleri ile sadakatin ve sevginin en içten şekilde gösterilebilmesine de olanak tanımaktadır. Hediye etmek için özellikle tercih edebileceğiniz kaktüs ve türevleri sevgi ve bağlılığı göstermenin yolları arasında ilk sıralarda yer alabilir.
Bol dikenli ve büyük kaktüsler farklı kaktüs çeşitleri arasında dikkat çekmektedir. Fakat en çok dikkat çeken türevlerinden biri de çiçek açan ve dikensiz çok daha şirin minyatür boyutları da oldukça tercih edilen iç mekan bitkileri arasında yer almaktadır. Dikenli, tüyleri olan ve çiçekli türleri ile farklı çeşitlerinin bulunması ve eşsiz güzellikleri ile ilgi çekici görselleri ile herkes tarafından çok sevilir.
Güneşi seven fakat doğrudan güneşe maruz bırakılmaması gereken bir iç mekan bitkisi olarak farklı kaktüs çeşitleri arasında bir tercih yapılması halinde çok kısa süre içerisinde çok şık bir bahçe veya balkon konsepti oluşturmak da mümkün olabilir. Masa üstü için de tercih edebileceğiniz minyatür boyutlardaki kaktüslerin cam önünde güneş gören bir yer olması da oldukça önemlidir.
Topuklu Kaktüsler
Eşsiz bir kaktüs çeşidi olarak da bilinen ve çok güzel bir görünüme sahip olan topuklu kaktüs son derece şık ve minik çiçeklere sahip olan özel bir bitkidir. Oldukça küçültülmüş topuklu bir ayakkabıyı andıran görünümü ile kolay bakılan ve çok küçük bir ilgi bekleyen mükemmel bir tercih olabilir. Şık bir dekorasyon ürünü olarak da dikkat çeken iç mekan bitkisinin farklı renklerinin bulunması ise bir görsel şölen yaratmanıza sebep olacaktır.
Güneşi çok seven sıcak ve nemli havalarda çok daha rahat bir büyüme sağlayan topuklu kaktüs aynı zamanda dayanıklı yapısı ile –5 dereceye kadar soğuk havada da büyümeye devam eder. Köklerin tamamen çürümeden en iyi şekilde gelişim gösterebilmesi için doğrudan güneşe ve fazla suya maruz bırakılmaması çok önemlidir. Toprak veya seramikten yapılmış saksılar kullanılması çok önemlidir.
Topuklu kaktüs şekli itibariyle ilgi çekici ve şık görüntüsü ile dikkat çeken özel bir iç mekan bitkisidir. Düzenli aralıklarla su verilmesi sonrasında etkili bir gelişim göstermesi ve çok sağlıklı bir şekilde büyümesi mümkündür.
Yıldız Kaktüsler
Özellikle dekoratif olarak dikkat çeken ve sıklıkla tercih edilen bir iç mekan bitkisi olarak yıldız kaktüsler Astrophytum ailesinden gelen çiçekli bir kaktüs çeşididir. Çok beğenilen ve yıldız şeklindeki görünümü ile özellikle yaz aylarında sarı çiçekler açması sebebiyle hediye olarak da çok tercih edilen bir üründür. Yaz aylarında 7 günde 1 kez olmak üzere su verilmesi, kış aylarında ise 20 günde 1 kez su verilmesi yeterli olabilir. Bol güneş alan mekanlarda ve aydınlık yerlerde bulundurulması halinde sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.
Yıldız kaktüsler diğer kaktüs türlerine göre daha az ilgi isteyen ve aynı zamanda çok daha az bakım gerektiren bir bitki olarak dekorasyon tarzınıza da özel bir dokunuş olarak tercih edilebilir. Kuraklığa karşı dayanıklı olması ile dikkat çeken mevsime göre az miktarda sulama yapılması ile çok daha hızlı bir şekilde büyüme gösterecektir.
Saguaro Kaktüsler
Ağaçlı bir çöl bitkisi olarak da lanse edilen saguaro kaktüsler 15-20 metre boyuna kadar uzanan devasa bir ağaç olarak bilinmektedir. Kaktüs ailesi içerisinde en büyük yapıya sahip çeşitlerden biri olarak Kızılderililer için ölümsüzlük sembolü olarak da tanımlanabilir. Bilimsel olarak adı Carnegiea gigentea olarak bilinen kaktüsün ABD’de yetiştirildiği bilinmektedir.
Bütün çöl bitkileri arasında özellikle en etli yapraklara sahip olan saguaro kaktüsler asit metabolizması denen özel bir fotosentez yöntemine sahiptir. Özellikle geniş bahçelerde tercih edilmesi halinde kusursuz bir dekorasyon figürü olarak da gösterilebilmektedir. Etkili bir görsele ve etkili bir duruşa sahip lan bir bitki olarak bakımı ise oldukça kolaydır.
Peyate Kaktüsler
Çok özel bir görsele sahip olan ve görselinde bulunan çok özel minik çiçekleri ile dikkat çeken Peyate kaktüsler küçük ve dikensiz bir kaktüs türü olarak tanımlanır. Parıltılı olarak da tanınan bir isme sahip olmasının anlamı ise gösterişli yapısıdır. Güney Amerika’da yetiştirilen dikensiz bir kaktüs türü olarak beyindeki serotonin hormonunu yükselttiği için kapalı alanlarda bulundurulması halüsinasyon görülmesine sebep olabilir.
Opuntia Kaktüsler
Opuntia kaktüsler kaynanadili familyasından kabul edilen dikenli incirler adıyla da anımsanan çok sık görülen bir kaktüs çeşididir. Iyi drenajlı toprak ve düzenli aralıklarla sulanması halinde güneşli ve iyi havalandırılan yerlerde yaşamaları ve sağlıkla çoğalmaları mümkündür. Çelikle, microdasys ipi ile kişilerin köklerini havalandırmasıyla büyümesi desteklenebilmektedir.
Saksısını 6 ayda bir kez olmak üzere ilkbahar ve yaz aylarında değiştirilmesi halinde Opuntia kaktüsler sağlıklı bir şekilde çiçek açabilir. Saksı büyüdükçe kendiside büyüyecek 2 metreye kadar ulaşabilecek geniş bir potansiyele sahiptir.
Pereskiya Kaktüsler
Bilinen kaktüs türlerinden çok farklı bir görünüme sahip olması ile dikkat çeken Pereskiya kaktüsler 4 farklı türden etkilenmiş küçük cins bir kaktüs çeşididir. Yaprak ve sulu olmayan sapları bulunması halinde Fransız botanikçi tarafından keşfedilmiştir. Kahverengi gövdeli ve 8 inç kadar büyüyen yuuvarlak taçlı çalı kaktüsü olarak da kabul edilebilir. Küçük bir ağaç olarak bilinen bitkinin pembe,beyaz, sarı renklere sahip çiçekler açması beklenmektedir.
Pereskiya kaktüsler dikenli gövde ve yaprakları ile koleksiyonlarda yaygın olarak görülmez. Yuvarlak taçlı, çalı kaktüsünün özelliklerini toplayarak içerisinde barındırmaktadır. Tercih edilen saksıların doğru seçilmesi ve düzenli olarak toprağının kazılması çok önemlidir.