Farklı Sukulent Türleri ve Yetiştirme Koşulları

Sukulent türleri ve yetiştirme koşulları, farklı pek çok türde ve boyutlara sahip olması ile farklılıklar gösterebilir. Etkili bir tercih yapabilmek için mutlaka çok kolay bir bakıma ihtiyaç duyan sukulentler için doğru uygulamaları yapmaya özen göstermek önemlidir. Çoğu türünde çiçek açması doğru koşullarda ve doğru mevsimde olması halinde mümkündür. Doğru toprak tercihi ve doğru sulama teknikleri ile kolay bir şekilde bakılabilen bitkinin uzun yıllar yaşatılabilmesi de mümkündür. Sukulent bakımında geçirgen toprak tercih edilmesi halinde suyun yeterli miktarda kullanılması sağlanabilir.

Sukulent türleri ve yetiştirme koşulları farklılıklar gösterse de özellikle aydınlık bölgelerde ve güneş gören noktalarda konumlandırılması çok önemlidir. Sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için hafif esintili ortamlarda kalmaları ise oldukça kıymetlidir. Bitkinin aldığı su miktarına ve güneşli olan alana göre renk değiştirmesi ise mümkün gösterilebilir. Bitkinin güneşe maruz bırakılması halinde renginde solmalar meydana gelebilir ve aynı zamanda köklerinde çürüme başlayabilir. Bu sebeple sukulent yapraklarının renklerinin takip edilmesi çok önemlidir.

Bitki yapraklarında siyahlaşmalar gözlemlenmesi halinde bitkinin çürüdüğü gösterilebilir. Alınan güneşin yakıcı olması ve bitkinin zarar gördüğü ise bu şekilde anlaşılabilir.

İç Mekan Sukulentleri

Kolay bir bakım ile uzun yıllar sağlıkla büyüyen ve gelişim gösteren iç mekan sukulentleri özellikle toprak ve saksı seçimlerinin doğru yapılması yeterli olabilir. Kendiniz ve sevdikleriniz için hediye olarak da tercih edebileceğiniz kaktüs ve sukulentlerin yaşam alanlarına kattığı enerji ile şahane dekorasyon stilleri elde edilmesi de mümkündür. Pek çok farklı şekil ve dokusu ile dikkat çekmesi ise ile farklılıktan hoşlanan kişiler için ev dekorasyonlarının olmazsa olmazı olarak kabul edilebilir.

Ev ve ofislerde özellikle masaüstlerinde tercih edilebilen iç mekan sukulentleri tercihi yapılırken özellikle az renk tonuna sahip olanların seçilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Renk tonunu herhangi bir ışık arayışına girmeden koruyabilmesi ise oldukça kıymetlidir. İç mekan bitkisi olarak tercih edebileceğiniz sukulent çeşitleri ise şu şekilde belirtilebilir;

  1. Haworthıa Reınwardtıı
  2. Crassula ovata
  3. Kalanchoe tomentosa
  4. Senecıo rowleyanus
  5. Crassula hobbit
  6. Crassula rupestrıs
  7. Faucarıa Tıgrına

Dış İklim Sukulentleri

Sukulentler doğaları gereği sıcak ve nemli iklimleri sevmeleri ile bilinirler. Fakat dış iklim sukulentleri güneşi sevmelerine rağmen daha küçükken güneş ışığına maruz bırakılmaları doğru değildir. Yanmalarına engel olmak için bitkilerin dış ortamda konumlandırıldıkları alana dikkat edilmesi ve mutlaka kademe olarak güneş ışığı ile tanıştırılması çok önemlidir. Bitkinin henüz yeni ve küçük olması kademeli olarak güneşe çıkartılmaları daha doğru bir uygulamadır.

Dış iklim sukulentleri genellikle balkon veya bahçede bakılmaları sebebiyle farklı renklerde tercih edilebilir. Güneş ışığından güç alarak kısa süre içerisinde renklerini gösterebilecek olan sukulentlerin en hızlı şekilde etkisini görebilmek ve sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak da mümkün olabilir.

Soğuk İklim Sukulentleri

Sıcak ve nemli havayı seven sukulent ve kaktüsler farklı hava şartlarında da dayanıklı ve özel bir duruşa sahiptir. Soğuk hava sukulentleri dışarıda da rahatlıkla yaşayabilme özelliğine sahiptir. Kış aylarında -5 dereceye kadar soğukta üşümesi halinde çok da sağlıklı bir şekilde yaşaması mümkündür. Çok soğuk havalarda yaşayamayan sukulentler yerine kaktüs çeşitleri yeşil renk tonlarında tercih edilirse güneşe ihtiyaç duymadan eşsiz güzelliklerini korumayı da başarabilirler.

Soğuk hava sukulentleri kök gelişiminde sorun yaşanmaması için yaprak gelişimi ve köklerini korumak adına mutlaka doğal şartlarında bulundurulmaları gereklidir. Soğuk iklimde yaşayabilselerde kaktüslerin doğası sıcağı ve nemi sevdikleri için kış uykusuna yatırmak bitkilerin sağlığı açısından çok daha önemli olacaktır. Ilıman bölgelerde ise soğuk derecesi 5-6 derecenin altında değilse çiçek açarak yaşamaları mümkündür. Soğuk iklimi sevenler için tercih edebilecekleri sukulentler ise şu şekilde belirtilebilir;

  • Semperveryum
  • Echeveria subrigide

Sıcak İklim Sukulentler

Sıcak iklim sukulent doğası gereği su tutma yeteneğine sahiptir. Bolca su ihtiyacını yaz aylarıında hisseden kış aylarında ise önceden toprağına hapsettiği su ile karşılayan sukulentlerin yazın hafta da 2 kışın ise 20-30 günde 1 sulanması yeterli olacaktır.

Sulama ve toprağı ile ilgili detayların kuruluk oranına göre belirlenmesi çok önemlidir. Sulama sıklığını toprağın kuruluk oranına göre belirlemek oldukça doğru bir adım olacaktır. Sucul bitkiler olarak kurak ve sıcak ortamlarda emdikleri suyun son damlasına kadar ziyan etmeden tüketmeleri ile bilinirler. Sıcak iklim sukulent ilkbahar ve yaz aylarında gelişimini tamamlaması ile dikkat çeker. Soğuk havalara karşı hassasiyet gösteren bitkilerin sıcak havalarda çok daha hızlı bir şekilde büyüme gösterdikleri bilinmektedir.

Gölgeye Dayanıklı Sukulentler

Güneşin ve suyun en çok ilgi gördüğü ilkbahar ve yaz aylarında yeşilin en bol olduğu zamanlarda sukulentlerde beslenip büyüme gösterebilir. Fakat Aleo vera gibi veya yeşim bitkileri gibi bitkilerin gölgede başarılı bir şekilde büyümeleri de sağlanabilir. Düşük ışık koşullarını tolere edebilen sukulentlerin ışıktan tamamen uzaklaştırılmak yerine belirli zaman dilimlerinde ışığa maruz bırakılması çok daha önemlidir.

Farklı görselleri ile dikkat çeken ve bakımı çok kolay olan gölgeye dayanıklı sukulentler tercih edilerek hediye olarak da seçilebilir. Toprak drenajına dikkat edilmesi halinde çok kısa süre içerisinde beslenerek büyüyebilmeleri de mümkün olur. Donmaya karşı korunmaları ve eşsiz şık görünümleri ile hem balkon ve teras gibi alanlarda tercih edilebilir hem de uzun süre kolay bakımları ile hayatta kalmaları sağlanabilir.

Kuru ve kurak iklimlere karşı dirayetli olsalar da tamamen soğukta bırakılmamaları gölgede doğrudan güneşten uzak tutularak denge sağlanmalıdır. Gölgeye dayanıklı sukulentler tamamen etkili alan seçimi yapılarak uzun yıllar sağlıkla büyütülebilir.