Kaktüs Çeşitleri Arasındaki Farklar

Kaktüs çeşitleri ve arasındaki farklar, özellikle iç mekanlarda sıklıkla tercih edilen bakımı kolay ve dekoratif seçimler arasında ön plana çıkabilir. Kapalı mekanlarda uyumlu şekillerde ortaya çıkan kaktüsler özellikle renkleri ve eşsiz güzellikleri ile dikkat çeker. Hızlı bir şekilde büyümesi ve güzelliğini koruması için kaktüs adına çok bir şey yapılmasına gerek yoktur. sukulentler ise kaktüslerden farklı olarak doğru konumlandırılmaları toprak seçimi ve saksı seçimi gibi detaylara dikkat edilmesi gereklidir.

Her ikiside botanik familyasına dahil olan kaktüs çeşitleri ve arasındaki farklar genellikle benzer olsada küçük ipuçları ile ayırt edilebilirler. Kaktüslerin hiç yaprağı bulunmaması veya çok az yaprağa sahip olması dışında sukulentlerin ise üzerinde tüyler, yapraklar ve dikenler bulunabilir. Dal ve çiçeklerin çıktığı minik yastığımsı gözenekler olması ise oldukça önemlidir. Bakımı en zahmetsiz türlerden olan kaktüs ve sukulentler ev ortamında veya kapalı alanlarda rahatlıkla konumlandırılabilirler.

Kaktüsler üzerinde görülen dikenler belirginken sukulentlerin üzerindeki dikenler ise kesinliikle çok daha küçük ve zararsız olarak adlandırılabilir. Kaktüs çeşitleri ve arasındaki farklar çok küçük olsa da dikkatli bir şekilde incelenmesi halinde fark edilebilirler.

Kaktüs ve Sukulent Farkları

Kaktüs ve sukulentler, sukulent familyasında yetişmelerine ve birbirilerine çok benzemelerine rağmen bazı farklılıklara sahiptir. Kaktüs ve sukulent farkları arasında en belirgin özellikleri ise kaktüslerin üzerindeki dikenlerin sayı olarak fazlalığı ve belirginliğidir. Sukulentler üzerinde çok belirgin olmayan ve kişileri rahatsız etmeyecek minik tüyler bulunabilir.

Kaktüs ve sukulent farkları içerisinde bir diğer dikkat çeken olgu ise minik gözeneklerin dikkat çekmesidir. Etkileyici görünüşleri ile tüm kapalı ortamlarda rahat bir şekilde bakımının sağlanabileceği bitkiler olarak etkileyici bir görsele de sahiptir. Kusursuz bir görünüme sahip olan sukulentlerin yaprakları ve çiçek açan yapıları ile oldukça özel bir hediye olarak da tercih edilebilirler. Genel olarak aynı saksıda veya teraryum içerisinde yaşamaları da mümkün olan ürünlerin az bir su miktarı ile uzun zaman dilimlerinde sağlıkla büyümesi sağlanabilir.

Farklılıkları olsa da güzellikleri ve pek çok farklı özelliği hemen hemen benzer bitkiler olarak kabul edilebilirler. Kaktüs ve sukulent farkları arasında yer alan yaprak boyutları, köklerindeki değişiklikler çok dikkatli incelenmesi halinde anlaşılabilir. fakat aynı ortamda aynı toprakta çöl kumu olması halinde rahatlıkla kökleri geliştirilebilir ve büyüme sağlayabilirler.

Dikenli ve Yuvarlak Kaktüsler Arasındaki Farklar

Kaktüsler genel olarak birbirine çok benzer özelliklere sahip olsa da küçük ayrıştırmalar ile dikenli ve yuvarlak kaktüsler arasındaki farklar çok net bir şekilde fark edilebilmektedir. Yuvarlak kaktüsler silindir şeklinde ve yuvarlak bir gövdeye sahipken dikenli kaktüsler biraz daha farklı görünüme sahip olarak kabul edilebilirler. Gövdesi büyük ve silindir şeklinde büyüyen bu tür çöl de en sık rastlanan bitki türlerinden biridir.

Dikenli ve yuvarlak kaktüsler arasındaki farklar arasında dikenli kaktüsün özellikleri ise yaprakları ve çiçekleri bulunan ve diken şeklinde olması ile bilinmesinden kaynaklı gösterilebilir. 12 metreye kadar ulaşabilen bu kaktüslerin küçük ve minyatür boyutları da bulunmaktadır. Özellikle tropik bölgelerde sıkça rastlanılması sebebiyle yaygın olarak bilinirler. Dikenli kaktüs sağlık açısından da pek çok özelliği bulunan özel bir bitkidir. Kilo verme süreçlerinde ve kan şekerini düşürmek, antibakteriyel ürünler içerisinde de kullanılabilirler.

Küçük ve Büyük Boyutlu Kaktüsler

Kaktüsler farklı ebatlara farklı görünümlere sahip bakımı en kolay bitkilerden biridir. Özellikle iç mekan bitkisi olarak sıklıkla tercih edilen küçük ve büyük boyutlu kaktüsler farklı alanlarda sağlıklı bir şekilde büyüyebilirler. Etkili bir görsele sahip olması ile dekorasyon amacıyla da hem dış hem de iç mekanlar için sıkça tercih edilebilirler. Farklı pek çok çeşidi var olan kaktüsün küçük boyutlu olanları minyatür olarak adlandırılmaktadır.

Küçük ve büyük boyutlu kaktüsler arasında bariz farklılıklar bulunması ve ebatları arasındaki farklılıklar sebebiyle doğru boyutlarda saksı ve doğru toprak seçimi yapılması çok önemlidir. Farklı açılardan bakımına dikkat edilmesi halinde uzun yıllar çok sağlıklı bir şekilde yaşatılması mümkün olabilir. Küçük kaktüslerin kendilerine uygun boyutlarda bir saksıya yerleştirilmesi köklerinin sıkıca tutunması ve sağlıklı büyümesi için çok önemlidir. Geniş ve büyük saksıların kullanılması halinde büyük boyutlu kaktüslerin seçilmesi çok daha kıymetlidir.

Yerli ve Egzotik Kaktüs Türleri

Pek çok farklı çeşidi bulunan kaktüsün yerli tek bir çeşidi vardır. Yerli ve egzotik kaktüs türleri açısından örnek gösterilen kaktüsün ege ve akdenizde yetişen egzotik pek çok türü bulunsada yerli olarak gösterilen ismi ise Opuntia ficus-indica olarak adlandırılır. Turuncu kaktüs meyvesi de yenilen ve Akdeniz bölgesinde bulunan özel bir bitkidir. Frenk yemişi veya mart inciri olarak da adlandırılan kaktüs meyvesi Akdeniz bölgesinde yetişen egzotik bir kaktüs türünden elde edilir.

Uzun kaktüs çeşitleri yerli ve egzotik kaktüs türleri arasında yer alan Türkiye’de sıklıkla karşılaşılan bir bitkidir. Bu bitkinin bahçede olması halinde düzenli olarak su verilmesi ve mutlaka vitamin, mineral desteği ile güçlendirilmelidir. Saksı değişimin 5-6 yılda bir kez yapılması halinde yılda bir kaç kez toprağının havalandırılması şarttır. Varil kaktüs olarak bilinen ismiyle hafif yuvarlak ve silindire de benzeyen yapısı ile dikkat çeken bitkinin minyatür ve büyük boyları da bulunmaktadır.

Özellikle boyutlarıyla uyumlu bir saksı tercih edilmesi halinde gerekli bakımların aralıklarla yapılması halinde çok kısa süre içerisinde canlı ve çok daha sağlıklı bir şekilde büyüme gösterdiği gözlemlenebilir. İlkbahar ve yaz aylarında uygun koşullar sağlanması halinde çiçek açması da muhtemeldir. Yerli ve egzotik kaktüs türleri kolay bakımları sayesinde doğru uygulamalarla uzun yıllar sağlıklı bir şekilde hayatınıza eşlik edecektir.