Kaktüs ve Sukulent Bakımında Zararlı Olabilecek Durumlar
Kaktüs ve sukulent bakımı, pek çok bitkinin ve çiçeğin bakımına göre çok daha kolay ve konforludur. Fakat doğası gereği çöl gibi yüksek ısı ve nemli yerlerde yetişmeleri sebebiyle çok daha az su verilmesi ve çok daha serin bölgelerde bakılmaları çok önemlidir. Güneşi çok seven fakat güneş ışığına maruz bırakıldığında yapraklarında zarar görmesi mümkün olan özel bir bitkidir. Yeni ve küçük bir Sukulent veya kaktüsü alıp büyütmek istiyorsanız mutlaka kademeli bir şekilde güneşle karşılaştırmak çok daha doğru olacaktır.
Oda ısısının çok iyi bir şekilde hazırlanması Kaktüs ve sukulent bakımı adına en önemli durumlardan biri olacaktır. Damlama yöntemi kullanılarak toprağın nemlenmesini sağlamak ise sulama yapılırken yapraklarının ıslanmaması adına önemlidir. Yaprakların ıslanması halinde güneşe maruz bırakılırsa sararma ve solma gibi durumlar ortaya çıkması da mümkün olabilir. Aşırı suyu sevmeyen ve toleranslı yaklaşan bitkinin özellikleri arasında doğası gereği köklerinin çürümesi de görülebilir. Geçirgen bir bünye olarak kabul edilen bitkinin gereksinim duyduğu miktarda su verilmesi oldukça kıymetlidir.
Kaktüs ve sukulent bakımı için evin en çok güneş alan mekanını tercih etmek aslında olası durumlardan en önemlisidir. Sabah güneşini doğrudan alan aynı zamanda öğlen güneşine karşı çok daha uzak durulan alanlarda yazın balkonda kışın ise ev içerisinde ve pencere önünde bulundurulabilir.
Aşırı Sulama Problemleri
Çok daha fazla sıcağı ve nemi seven Kaktüs ve Sukulent için su verme oranı oldukça önemlidir. Aşırı sulama problemleri yüzünden köklerinde çürümeler meydana gelmesi ve çok daha hızlı bir şekilde gövdesinde yıpranmalar meydana gelmesi ise mümkündür. Fazla sulanmaktan hoşlanmayan bitkinin gövdesinde ve köklerinde çürüme meydana gelmesi halinde çok kısa süre içerisinde bitkinin yapaklarının da solduğunu ve sararmalarının oluşacağı da belirtilebilir.
Aşırı sulama problemleri özellikle çöl bitkisi olarak da tanımlanan kaktüs için çok önemlidir. Fazla su verilmesi halinde gerekli ve ihtiyacı olan suyu emerek fazla olan su miktarını ise saksının altında bulunan deliklerden dışarı çıkartacaktır. Saksı seçiminin yapılması sırasında da tercih edilen ürünün çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin yeterince rahat bir alanda konumlandırılabilmesi için yerleştirileceği saksının boyutunu da kaktüs veya sukulent boyutlarında tercih edebilirsiniz.
Çok fazla ışığa maruz kalması halinde yapraklarında sararmalar meydana gelmesini engellemek adına aşırı sulama problemlerini ortadan kaldıracak şekilde uygulama yapılması çok önemlidir. Toprak gözenekleri içerisindeki havanın yerini suyla doldurması halinde köklerin yeterli oksijeni alamaması sonucunda çürüme gösterebilir.
Güneş Yanığı ve Gölgeleme İhtiyaçları
Kaktüsler ve sukulentler güneş ışıklarını ve sıcağı doğaları gereğince çok sever. Fakat güneş yanığı ve gölgeleme ihtiyaçları ikinci planda bırakılmada bakımının yapılması da oldukça önemlidir. Kaktüslerin hayatta kalması için doğrudan güneş ışığından uzak tutulması ve mutlaka sabah güneş ışığını aldıysa öğlen gölgelenmeleri sağlanmalıdır. Bolca güneş ışığını seven kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve yapraklarının da parlak bir şekilde kalabilmesi için güney bölgeleri tercih edilebilir.
Konumu itibariyle evinizin güney cephesinde yer alan alanlarda değerlendirilmeleri çok önemlidir. Güneş yanığı ve gölgelenme ihtiyaçları içerisinde yanığın önlenmesi ve yaprakların iyileştirilebilmesi için kaolin kili uygulaması yapılabilir. Bitki yüzeyine ürün uygulanması halinde sıcaklığın düşürülmesinde de etkili olabiliyor. Uygulama sayesinde çiçek dökülmelerinin de önüne geçilebilmesi mümkündür.
Güneş yanığı ve gölgelenme ihtiyaçları içerisinde nem ise kaktüslerde yumuşama başlamasına sebep olabilir. Toprağından çıkarmak için 5 ile 10 gün boyunca kuru bir zeminde dinlenmesi sağlanabilir.
Zararlı Böcekler ve Hastalıklar
Kaktüsler oldukça popüler ve dayanıklıkları ile dikkat çeken iç mekan bitkileri olarak tanınmaktadır. Ancak zararlı böceklere veya zararlı hastalıklara maruz kalması ise mümkün durumlar arasında yer almaktadır. Zararlı böcekler ve hastalıklar tanısı erkenden koyulması halinde mantar enfeksiyonları ve bakteriyel hastalıklar ile karşılaşılması mümkündür. Hastalıkların belirtilerini tanımak ise oldukça önemlidir.
Zararlı böcekler ve hastalıklar arasında zararlılarla mücadele edebilmek için bitki temizliğinin düzenli bir şekilde yapılması çok önemlidir. Biyolojik olarak da mücadele edilmesi halinde kısa süre içerisinde bitkinin arındırılması ve kültürel uygulamaların yapılması da çok önemlidir. İyi drenajlı toprak kullanımı ve sulama yöntemlerinin takip edilmesinin yanı sıra temiz araç gereç kullanımı da çok önemlidir.
Kök Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi
Fazla sudan hoşlanmayan Kaktüslerde kök çürümesi belirtileri fazla nemli ortamda bulunması ve aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar ve enfeksiyonlar ortaya çıkartabilir. Bitkinin köklerinde lekeler görülmeye başlanması ve kök çürüklüğünün ortaya çıkmasıyla yavaş yavaş ölümü gerçekleşebilir.
Bitki köklerinde lekeler görülmesi halinde kök çürümesi belirtileri de kendisini gösterecektir. Kaktüsleri böyle durumda toprağından uzaklaştırarak kuru zeminde 5-10 gün bekletmek çok önemlidir. Aşırı sulama, yetersiz ve dengesiz ışık, düşük nem ve hastalıkların ortaya çıkması halinde kaktüs köklerinde kuruma meydana gelmesi de olası sonuçlardan kabul edilir.
Kuraklık Stresine Göre Karşı Önlemler
Kaktüs yetiştirirken kuraklık stresine karşı önlemler alınırken kaktüsün bulunacağı toprağın asidik derecesine dikkat edilmesi gereklidir. Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için ve mantara karşı önlem amacıyla tercih edilebilir. Toprak sterilizasyonu hususunda özenli olunması ise uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. bol güneşli ortamlarda bulundurulurken herhangi bir alanda sürekli karanlığa ve soğuğa maruz kalması ise korkutucu ve kötü sonuçlara yol açabilir.
Kuraklık sistemine karşı önlemler alınırken en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biride kullanılacak gübrelerdir. Azot, fosfor, potasyum bazlı takviyeler verilmesi halinde ise doğa ışıklarında çok daha faydalı bir seçim yapılabilir. Hayvan gübresi ve solucan gübresi ise çok doğru bir tercih olarak kabul edilebilir. Zorlu ve çetin hava şartlarına karşı çok dirençli olarak kabul edilen kaktüs ve sukulentler için özellikle sıcak ayarının yapılması ile ilgili çok dikkatli olunmalıdır.
Genellikle iç mekanlarda dekoratif amaçla da tercih edilen kaktüslerin radyasyona karşı tedavi edici özelliği bulunması da özellikle dikkat çekmesine olanak tanıyor. Hem estetik hem de faydası bulunan kaktüsü güneşten etkilenmemesi sayesinde kuraklık sistemine karşı önlemler alınması halinde bu şık ve estetik bir görünüm elde edebilmek için özellikle bakımına çok dikkat edilmelidir. Böylece sağlıklı bir şekilde uzun yıllar pek çok farklı yaşam alanlarında tercih edebileceğiniz bir seçim yapmak da mümkün olabilir. Radyasyon ve kansere karşı da etkileri ile bilinen bitkinin hediye olarak da tercih edilmesi mükemmel bir seçim olabilir.