Sukulent Çeşitleri ve Özellikleri

Sukulent çeşitleri, genellikle sıcak ve kuru iklimlerde yaşayan ve farklı pek çok türü bulunan sucul bitkiler olarak bilinmektedir. Temel özellikleri arasında suyu depolayabilmeleri ve dikenli ya da dikensiz yapraklarının olması suyu yaprakları içerisinde hapsedebilmeleri açısından önemlidir. Kuraklık koşulları içerisinde uzun süre dayanıklı olmalarını sağlayan bu özellikleri ile sukulentler oldukça kolay bir şekilde bakımı yapılabilen kaktüs çeşitleri olarak da tanımlanabilirler. Aydınlık ve ışık alan bölgelerde bulundurulmaları, pencere önlerinde olmaları veya evinizde ofisinizde masa üzerinde bulundurulmaları yeterli olacaktır.

Kurak iklim ve toprak koşullarına çöl sıcaklarına alışık olan kaktüs cinsi sukulent çeşitleri yeterli miktarda su verilmesi halinde uzun süre idare edebilme özelliğine sahiptir. Etli bitkiler olarak da tanımlanmalarının yanı sıra suyu kaybetmemek için son damlasına kadar en iyi haliyle kullanmaya özen gösterirler. Özellikle kapalı mekanlarda iç mekan bitkisi olarak da sıklıkla tercih edilen sukulentlerin toprak drenajlarının önemi de çok büyüktür.

Saksı tercihi, toprak tercihi ve sulama, ek besin kullanımı gibi pek çok detayla ilgili doğru uygulamalar yapılması halinde çok uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşamaları ve büyümeleri de mümkündür. Sukulent çeşitleri içerisinde pek çok farklı türü bulunması sebebiyle tamamen etkili bir hediye çeşidi olarak da tercih edilebilir.

Aleovera

Özellikle son yıllarda pek çok farklı alanda faydalarından yararlanılan Aleovera güzellikten cilt bakımına kadar ve hatta ilaç yapımına kadar pek çok alanda faydası bulunan özel bitkidir. Yanık ve yara izleri üzerindeki etkileri ise doğallığı sayesinde göze çarpan özel bir iyileştirme etkisine sahiptir. Çok hızlı bir şekilde büyüyen bitkinin faydaları ne kadar çok ise bakımı da tam aksine o kadar az ve kısıtlıdır. Özellikle genişleyebileceği ve köklerinin rahat bir şekilde yer edineceği genişlikte bir saksı tercih edilmesi ve sonrasında düzenli olarak bakımlarının yapılması yeterli olacaktır.

7 günde 1 kez sulayarak Aleovera bitkisinin çok hızlı büyümeye başladığını görmek mümkünken genellikle köklerinin sığdığı tüm saksılar yeterli olacaktır. Hemen her evde karşılaşabileceğiniz ve hatta son yıllarda faydaları yaygınlaştıkça ofis ve bahçelerde de sıkça karşılaşılan bitkilerin düzenli olarak kullanılması halinde kendisini yenilemesi de mümkün olacaktır.

Jade Bitkisi

Dekoratif olarak da çok şık bir görüntüye sahip olması ile dikkat çeken Jade bitkisi kolay ve hızlı bir şekilde gövdesi büyüyen aynı zamanda çok hızlı bir şekilde gelişen özel bir sukulent bitkisidir. Kusursuz güzelliği ve hızlı bir şekilde forma kavuşması ile minik minik dallanabilir. Form almaları kısa süren bitkinin iç ve sıcak bölgelerde olduğu gibi dış mekanlarda da yetiştirilmesi normaldir.

Jade bitkisi bir inanışa göre bereketi ve parayı çağrıştırmasıyla bilinir. Özellikle para getirildiğine inanılması sebebiyle evlerde bulundurulmasının çok önemli olduğu belirtilmektedir. Hediye olarak da sevdikleriniz için tercih edebileceğiniz bitkinin kusursuz bir görünüme sahip olması çok daha ilgi görmesine sebep olacaktır.

Güneşe aşık bir bitki olarak da bilinen jade bitkisi soğuk ortamları sevmeyen ve asla soğukta yaşayamayan bir canlı olarak mutlaka güneş gören, aydınlık bir alanda konumlandırılmalıdır. Güneş alan pencere kenarlarında konumlandırılması çok önemlidir.

Echeveria

Tam adıyla Echeveria elegans Meksika kar topu ve Tanrı’nın tahtı gibi anlamlar taşıyan çiçekli bir çöl bitkisi olarak tanımlanır. Görünümü ile büyüleyici bir etkisi bulunan kaktüs türünün çok sevilmesinin bir sebebi de şekli olarak kabul edilebilir. Rozet şeklinde sıralanmış olan ve etli yaprakları, gri yeşil renk tonuyla muhteşem bir görsele sahip olmasının yanı sıra yoğun güneş altında çok hızlı bir şekilde büyüyebilir.

Kolay bir şekilde bakılabilmesi ile Echeveria elegans estetik bir görünüme ve dayanıklılığa sahip olması ile sukulent koleksiyonları, teraryumlar veya dekoratif bitki düzenlemeleri ile çokça tercih edilebilmektedir. Güneşin parlak ışıklarının olduğu alanlarda yetiştirilmesi toprak tamamen kuruyken aşırı su birikiminden uzak durulması çok önemlidir.

Haworthia

Minyatür boyu ile dikkat çeken ve aynı zamanda çok daha etkili bir görsele sahip olan Haworthia Afrika’ya özel bir bitki olarak küçük etli bitkilerin büyük hali olarak kabul edilebilir. Bakımı oldukça kolay bir sukulent türü olarak doğrudan güneşe maruz bırakılmadan yeterli ışık ve alması ve sonrasında yeterli aralıklarla sulanması çok önemlidir.

Çok konforlu bir şekilde bakımının yapılabilmesi Haworthia bitkisi bir kaktüs çeşidi olarak etkileyici görseli ile dikkat çekmektedir. İyi drenajlı bir toprak ve yeterli ışık kullanılması halinde çok kısa süre içerisinde yapraklarında artışa ve çok daha sağlıklı bir şekilde büyümesine de yardımcı olacaktır.

Kalanchoe

Türkçe anlamı Panda bitkisi olarak bilinen Kalanchoe etli yapraklara sahip çok güzel ve minyatür bir bitkidir. Sukulent ailesinin en sevilen üyelerinden biri olarak da bilinen bitkinin sıklıkla tercih edilmesinin sebebi ise oldukça pratik bir bakım ile hızlıca büyüme gösterebilmesi ile ilgilidir. Yapraklarının üzerinde bulunan minik beyaz tüyler ile çok daha şirin bir görünüme kavuşması benzersiz görünümü ile dikkat çekmektedir. Sıcak iklimlerde çok daha iyi hisseden aynı zamanda benzersiz görünümü ile dikkat çeken bitkinin özellikle dekorasyon için tercih edilebilir.

Kalanchoe bitkisi dalları aracılığı ile yapraklar birbirine bağlıdır. doğru ve yeterli bir bakım uygulanması halinde 50-60 cm kadar uzama gösterebilir. Sulama yöntemlerine dikkat ederek özellikle yaprakları için sprey kullanmak doğru bir seçim olabilir. Toprak tamamen kurumadan sulama yapılması halinde ise sararmış ise yaprakların rengi düzelecektir.

Sedum

Üzerinde çok fazla çiçek bulunan ve çok sayıda çiçek açan Sedum bir sukulent türü olarak tanımlanır. Kaya bahçelerinde,çiçek tarlalarında ve mezarlık ve geniş alanlarda örtücü bir bitki olarak tercih edilen bitkinin pembe rengi ile açan çiçekleri oldukça dikkat çekicidir. Soğuklara dayanıklı olan ve kışın yaprakları sararak döküldüğü bilinmektedir. Çiçeklerin dökülmesi sonrası uyuduğu düşünülen bitkinin bahar aylarında yeniden çiçekler açtığı gözlemlenmektedir.

Sedum çok güzel bir bitki olarak parlak ışık altında iyi bir şekilde gelişme gösterebilir. Mümkün olduğunca güneş ile temasta bırakılması halinde çok daha sağlıklı bir şekilde büyüme göstermesi beklenebilir. Toprak tamamen kurumadan sulama yapılması ise sağlıklı bir şekilde iyileşmesi adına doğru bir adım olacaktır. Fazla sulama yapılmaması gereken bu bitkide suyun yeterli gelmemesi halinde köklerde çürümeler başlayacaktır.