Teraryumların Bakımı: Sağlıklı Bir Teraryum İçin İpuçları

Teraryum için bakım, özellikle içerisinde kullanılan bitkinin veya çiçeğin özelliklerini en iyi şekilde öğrenerek ilerlemeyi gerektirir. Uygulama yapılırken kumlu çöl toprağını seven kaktüs veya sukulent gibi çok daha az suya ihtyaç duyan bitkiler ile hazırlanmış bir teraryum hazırlanması halinde belirli aralıklarla az miktarda su vermek yeterli olabilir. Fakat sağlıklı görünümünü kaybetmemesi için düzenli bir bakım sağlanması çok önemlidir. Bitkinin türüne göre bir toprak seçimi yapmak sağlıklı bir şekilde uzun süre canlılığını yitirmemesi için dikkat edilmelidir.

Suyu ve havayı geçiren bir toprak kullanılması halinde vitamin ve mineral alması gereken bitkinin gerekli depolamayı yapması da sağlanabilir. Teraryum için bakım gerekli olan fakat çok da uzun süren oyalayıcı bir süreç olmayan bir uygulama olarak kabul edilebilir. Sulama yapılması gereken zamanlarda toprağın kuruduğu gözlemlenebilir. Haftada bir kez böyle bir duruma maruz bırakmadan fısfıs kullanılarak yaprakların nemlendirilmesi çok doğru bir uygulama olabilir.

Teraryumların Sulama ve Bakım Gereksinimleri

Pek çok farklı şekilde uygulama yapılabilen ve aynı zamanda çok şık bir dekoratif ürünü olarak sıklıkla tercih edilen teraryumların sulama ve besin gereksinimleri yoğun olmamakla birlikte belirli bir düzene ihtiyaç duyabilir. Kapalı teraryumlarda bu durum çok daha dikkat gerektirmesi ile bilinen ve çok daha az suya ihtiyaç duydukları için özen isteyen bir durumu beraberinde getirmektedir. Bakım yapabilmek için düzenli su ihtiyacının karşılanması ve aynı zamanda ne seviyesinin yeterli olduğunu bilmek çok daha doğru olacaktır.

Teraryumların sulama ve besin gereksinimleri gereğince vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanması için mutlaka sulama yapılan suyun çeşidine dikkat edilmesi gerekecektir. Klor içeren veya kireçli bir su kullanılması bitkinize zarar vererek kısa süre içerisinde solmasına yada renk değiştirmesine sebep olabilir. Dinlenmiş içme suyu tercih edilmesi ve sulama zamanlarının aksatılmaması çok daha uzun süre parlak yaprakları ve kusursuz görünümü ile teraryumunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

Teraryum bakımında en çok yapılan hatalardan biri ise temizlik zamanlarıdır gerekli vitamini ve minerali alabilmesi için Teraryumların sulama ve besin gereksinimlerinin doğru bir şekilde karşılanabilmesi ise çok önemlidir. Teraryumdaki bitkilerin bakım için dahi olsa yerlerini değiştirmemeye özen gösterilmesi gereklidir. Sarmaşık, begonya, menekşe gibi özel çiçekleri ise bir teraryum içerisinde bulundurmak yanlış bir uygulama olabilir.

Teraryumlarda Kullanılan Bitkiler ve Özellikleri

Kapalı yada açık fanuslar içerisinde hazırlanan teraryumlarda kullanılan bitkilerin özellikleri tercih edildiği türe göre değişiklik gösterebiliyor. Nem isteyen yada tamamen su ihtiyacı az olan bitkiler tercih edilebileceği gibi farklı seçenekler tercih edilmesi de mümkün olabilir. Genellikle en çok bilinen özelliklerinin çok daha az bakıma ihtiyaç duyan bitkiler ve çiçekler tercih edilmesi olabilir. Sukulentler ve kaktüsler özellikle çok daha kısıtlı bir bakıma ihtiyaç duymaları sebebiyle sıklıkla tercih edilen ve aynı fanus içerisinde konumlandırılabilen bitkiler olarak belirli zamanlarda az miktarda su ile yetinebilirler.

Teraryumlarda kullanılan bitkilerin özellikleri genellikle minik bir doğa parçasını yansıtabilmek için küçük yapraklı bitkilerden oluşmaktadır. Minimalist bir görünüme sahip olan teraryumlar canlı küçük süs bitkilerinden oluşması ile kabına göre şekillendirilebilmesidir. Kapalı fanus içerisinde tercih edilebilecek bitkiler arasında en çok tercih edilen bitkiler şu şekilde belirtilebilir;

  • Eğrelti otu,
  • Hedara sarmaşığı,
  • Fitonya,
  • Peperomia,

Açık fanuslar ise çok ilgi gören görselleri sayesinde hediye olarak da sıklıkla tercih edilen ürünlerden biridir. Açık teraryumlarda kullanılan bitkilerin özellikleri arasında da sukulent ve kaktüs gibi çok daha az bakım gerektiren bitkiler tercih edilebilir. Suyu çok daha az seven ve köklerinde suyun minerallerini depolayan bitkiler olarak dikkat çekebilir. Hava alabilen bir toprağa sahip olabilmesi halinde uzun süre sağlıklı bir şekilde canlılığını yitirmeyecek özellikleri ile kaktüsler teraryumlar için çok doğru bir seçim olabilir.

Teraryumların Faydaları ve Bakımı

Şık ve kişiselleştirilebilir bir dekorasyon aracı olarak kullanılabilen doğal bir ekolojik sistem olan teraryumların faydaları ve bakımı oldukça geniş bir çerçevede ele alınabilir. Evin nemli kalmasını sağlamak ve çok daha sağlıklı bir şekilde doğal ortam yaratabilmek için tercih edebileceğiniz teraryumların bakımları ise oldukça kolaydır. Etkili bir seçim yapabilmek için tercih edeceğiniz bitkilerin yoğun bakıma ihtiyaç duymayan türlerde olması kısa süre içerisinde fazla efor harcamanıza gerek kalmadan sonuç alabilmenizi de sağlayacaktır.

Teraryumların faydaları ve bakımı iç tasarımda çok daha etkileyici bir görünüm oluşturabilmek ve doğal minik bir bahçe yaratabilmenize de olanak tanıyacaktır. Görünümü itibariyle enerjinizi yükseltecek ve aynı zamanda şık ve estetik bir havayı evinizin yada ofisinizin sınırları içerisine taşıyabilmek içinde tercih edilebilirler. Yaratıcılığınızı ortaya çıkartmanın bir yolu olarak da görebileceğiniz pek çok çeşidi bulunan tasarımların tamamen kendi zevkiniz ve sizin belirleyeceğiniz seçenekler ile ilerleyebilmesi de çok önemlidir. Farklı dekoratif ürünler seçerek minimal tasarımları belirli aralıklarla değiştirerek farklılıklarda elde edebilmeniz kusursuz bir dekorasyon hazırlamanıza da destek olacaktır.

Hayal edebileceğinizin çok daha ötesinde bir seçim yaparken aynı zamanda evinize bir orman havası, bazen nefes alabileceğiniz ve mutlu olmanızı sağlayabilecek bir parça dahil edebilmenize de yardımcı olabilir. Teraryumların faydaları ve bakımı etkileyici ve özel bir alan yaratmanıza tamamen kendi kafanızı dağıtabileceğiniz kişisel zaman dilimleri oluşturmanıza da yardımcı olacaktır. Stres atabilmek ve rahatlamak için toprağa dokunma fikri hem kendinizi iyi hissetmenizi hem de huzurlu olmanızı da destekleyecektir.

Teraryum Bitkilerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Teraryum bitkilerinin bakımı yapılmadan önce mutlaka içerisinde tercih edilen tür öğrenilmeli ve özelliklerine hakim olunmalıdır. Düzenli bir bakım yapabilmek ve hızlı bir şekilde bakım sürecini tamamlayabilmek için mutlaka sulanma aralığına dikkat edilmesi ise oldukça önemlidir. Aşırıya kaçmadan haftada bir kez fısfıs ile yaprakların sulanması ve nem ihtiyacının karşılanması terleme yapan kapalı fanuslar için gerekli olmaktadır. Suya daha az ihtiyaç duyan teraryum bitkilerinin tercih edilmesi kesinlikle çok daha kısa süre içerisinde bakım ihtiyacının karşılanabilmesine de olanak tanıyacaktır.

Kuruyana kadar özellikle kapalı fanusların üzerini açık bırakmak çok daha mantıklı bir karar olabilir. Nemi seven bitkiler kapaklı bir teraryumda ve yağmur ormanı havasını sağladığı için uzun süre hayatta kalmayı başarabilecektir. Hava alan ve bitkiye uygun toprak seçimi yapılması halinde kısa süre içerisinde teraryum bitkilerinin bakımı yapılmış olacaktır. Işık alabilecek ve güneşten yararlanabilecekleri alanlarda konumlandırılmaları fakat gölgelendirilme ihtiyaçlarını karşılamak ise uzun süre teraryum bitkilerinin çok daha sağlıklı bir şekilde kalmalarına olanak tanıyacaktır.

Teraryum bitkilerinin bakımı yapılırken çürüyen yaprakların ayıklanması ve belirli aralıklarla fazla solmuş yaprakların ayrımı yapılması halinde bitkilerin uzun süre yaşayabilmeleri de mümkün olacaktır. Bitkilerde çürüyen kısımların bulunması halinde makasla kesilmesi çok daha sağlıklı yeni yaprakların üremesi içinde alan tanıyacaktır. Kaktüs ve sukulentler için ayda 1 kez diğer bitki ve çiçekler içinse haftada 1 kez sulama yapılması uzun süre sağlıklı kalmaları için yeterli olacaktır.

Kendi Teraryumunuzu Nasıl Yapabilirsiniz?

Yaratıcılığınızı geliştirebilmek ve kendiniz için yada sevdiklerinize özel bir teraryum tasarlamak istiyorsanız bu oldukça hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir. Farklı pek bitki çeşidi arasından bir tercih yapılması ve uygun toprak seçiminin yapılması halinde açık yada kapalı fanus kullanılarak teraryum hazırlanabilir. Kendi teraryumunu tasarlamak oldukça özel ve şık bir fikir gibi geliyorsa öncelikle kullanacağınız fanusu belirlemek gerekecektir. Uygn topral seçimi yapıldıktan sonra figürler belirlemek ve hayalinizdeki bahçeyi minicik haliyle tasarlamak kusursuz bir tercih olabilir.

Kendi teraryumunu tasarlamak sevdikleriniz içinde harika hediyeler hazırlamanız için uygun bir seçenek olabilir. Uygun fiyatlar ile alabileceğiniz teraryum malzemeleri sayesinde kısa süre içerisinde çok şık seçenekler elde edilebilir. Tercih edeceğiniz malzemeler ise şu şekilde belirtilebilir;

  • Cam fanus
  • Büyükçe bir ampul,
  • Çakıl taşları,
  • Küçük taş çeşitleri,
  • Mangal kömürü,
  • Torf toprak,
  • Teraryum için bitki çeşitleri,
  • Minik figürler,

İçerisinde bukelemun ya da kertenkele gibi sürüngen hayvanlara da yer verebileceğiniz kendi teraryumunu tasarlamak fikri çerisinde kendinize özel bir seçenek hazırlamak mümkün olacaktır. Evinizde ya da ofisinizde kullanacağınız ortamı çok daha samimi bir hale getirebilmek için tercih edeceğiniz figürlerin kişiselleştirilmesi ve belirli aralıklarla görebilmeniz mümkün olacaktır. Hediye fikri olarak da sevdiklerinize özel bir seçim yapabilmenize olanak yaratması tercih listenize ekleyebileceğiniz bir ürün olmasını sağlayabilir.